MTB AVANTURA – BORANJA

Odlaskom u zapadni deo Srbije, između Loznice, Krupnja i Malog Zvornika smeštena je planina Boranja, tu zvanično započinjemo našu prvu, dugoočekivanu MTB akciju. Planina je izuzetno bogata biljnim svetom, a čini je posebnom to što je slabo naseljena i manje prohodna, sačuvana od modernizacije savremenog sveta. Poznata je po tome što poseduje najkvalitetniju bukvu u Evropi. Njena najviša tačka je Crni vrh (856mnv). Na Boranji se nalazi planinarski dom „Šarena bukva“ u kojem smo boravili, a koji je u vlasništvu Planinarskog društva Gučevo iz Loznice.

Krenuli smo od planinarskog doma ka Mačkovom kamenu i Spomen-kosturnici koja datira iz 1936.godine. Ovaj deo je izuzetno važan kada je u pitanju istorija Srpskog naroda zato što je upravo na ovom mestu 1914. godine odigrana bitka između Srba i Austrougara koja je, nažalost završena našim porazom.

Vidikovac Perunika(917mnv)
Deo ekipe kod Spomen-kosturnice

Sa Mačkovog kamena spuštamo se dole prema selu Radalj i Radaljskom jezeru (ili što bi Coa rekao Boranjsko jezero), dobar spust i još bolji pogled na jezero nas definitivno nije ostavio ravnodušnim. Bilo je i onih malo luđih koji su vozili po snegu, ne smemo ih zanemariti.

Mogu vam reći da smo ovu akciju lepo započeli, ako izuzmemo smenu godišnjih doba u roku svega par sati. Sačekalo nas je sunce i suvo vreme, pa je na red došla kiša i sasvim malo snega, ali naravno to je i čar svega ovoga, nikad ne znaš šta će te snaći. Ne znaš da li ćeš se izgubiti, pokisnuti ili da li ćeš se „okupati“ u svakoj bari na koju naletiš.
Hvala drugarima koji su se odazvali pozivu i došli da voze sa nama. Mi ćemo se ovde sigurno vratiti ponovo, nadam se u što većem broju.

Želim još da zahvalim i preCedniku što nije pala ni kiša, a ni sneg, ovaj put smo imali sreće!

Stay tuned…

КатегоријеVesti