MTB AVANTURA – RTANJ

Početak ove sezone bih nazvala : s` neba pa u rebra!
Jedva smo dočekali da krene sezona verglanja, čini mi se samo uzbrdo, pošto nas naš preCednik uopšte ne štedi, a neću ni ja pošto je vreme za jedan čas geografije i istorije.

RTANJ – planina savršenog geometrijskog oblika, ova lepotica istočne Srbije osim što je poznata po prirodnim lepotama, čuvenom rtanjskom čaju, poznata je i po raznoraznim verovanjima što zbog savršenog oblika piramide, što zbog verovanja o neobičnim energetskim poljima, zakopanom blagu, vanzemaljcima…
Pripada Karpatskim planinama, a najviši vrh je Šiljak(1565mnv). Kada je vedro i lepo vreme, sa vrha se može videti Avala i verujte mi vredno je svake graške znoja zato što je pogled neprocenjiv!

Na samom vrhu nalaze se ruševine nekadašnje crkve iz 1934. godine koja je minirana više puta zbog raznih verovanja o skrivenom zlatu.

Mi smo odseli u selu Vrmdža, a naš domaćin bila je Saška Radisavljević.
Izvrsna domaćica, prijatna i ljubazna. Hrana je bila vrhunska i za svakog je bilo po nešto. Sokovi i čorba od koprive su nešto što bi svako trebao da proba i koliko god bili sumnjičavi zato što je ipak u pitanju kopriva, moram da vas razuverim, predobro je! Saška je inače učestvovala u serijalu „Kuhinja mog kraja“ i poznata je po izdradi suvenira i domaćih čajeva.
Neko koga moramo još spomenuti je naša drugarica Seka Bogićević koja nas je dočekala i ugostila vrhunski, a ako Vas put ikada odvede u ovaj kraj ova dva domaćinstva su naša topla preporuka, možete pogrešiti jedino ako ih ne posetite.

Ovo nije klasično, fensi etno-selo u koje je neki baja uložio grdne pare, ovo mesto ima svoju priču, ovde su ljudi neiskvareni i ovde te svako pozdravi sa osmehom. Čar ovog putovanja je što odeš skoro 300km daleko od kuće, a i dalje imaš osećaj pripadnosti, e to je nešto što se ceni.

Moram da Vam priznam da je uspon na Rtanj bio paklen, malo se vozilo, malo se guralo ali je itekako vredelo što zbog pogleda, što zbog spusta koji nas je čekao.

Usput smo čak sreli i jednog mladića koji je krenuo sam na uspon i moram Vam priznati da mi se činilo kao da ga već od negde poznajem, nije hteo da nam se predstavi i ako ga neko prepozna neka nam javi da mu platimo pivo!

Naš Borko i misteriozni planinar

Bravo za ekipu, stvarno je sve bilo prva liga. Bravo i za Anu koja je dala sve od sebe i nadamo se da ćemo još voziti zajedno!

Do sledećeg uključenja,
stay tuned…

КатегоријеVesti