O klubu i aktivnostima

Biciklistički klub „MTB Družina“ nezvanično postoji oko 15godina, gde se nas par zaljubljenika u planinski biciklizam, prvenstveno kroz druženje skupljalo i odlazilo u razne rekreativne vožnje po okolnim mestima. U početku smo se zadovoljavali obilaženjem bližnjih prirodnih zanimljivosti poznatim putevima. Ali, vremenom, apetiti su rasli, kao i naše upoznavanje sa suštinom planinskog biciklizma, tako da već petnaest godina unazad redovno posećujemo obližnju Frušku goru, koja je nepresušni izvor staza, što poznatih, što nepoznatih.

Upravo to istraživanje i otkrivanje novih staza i prolaza pričinjava zadovoljstvo, pogotovo sa dobrim društvom – odatle i ideja za naziv Družina, jer to je jedini način kako mi vidimo planinski biciklizam – prvenstveno kroz druženje i upoznavanje novih ljudi, koji dele našu ljubav prema biciklizmu i prirodi.Ali, ipak, nikad ne propuštamo priliku da posetimo mnoštvo maratona, trka i rekreativnih vožnji koje se organizuju širom Srbije, a i šire…

U periodu od kad smo počeli da se družimo na ovaj način, obišli smo planine: Jastrebac, Ozren, Rtanj, Ovčar, Kablar i mnoge druge i, naravno, naš komšiluk, Frušku Goru. Takodje smo učestvovali na najmasovnijem i najbolje organizovanom MTB maratonu u Austriji – Salzkammergut trophy 2011. Godine. Takodje se planira odlazak i ove godine, u još većem broju. Uĉestvovali smo i na maratonu u Nikšiću, raznim cross country trkama iz kalendara MTB lige Srbije. Na svim tim dešavanjima, mi smo se trudili da uradimo ono što je nama najvažnije – nova poznanstva, kontakti i druženje u prirodi, što smo i uspeli.

U prijateljskim odnosima smo sa, BK Jastrebacki Trougao iz Kruševca, BK Strazilovo,BK Hedonia, Jednota iz Šida, M Bike iz Pirota, NikBike iz Nikšića i mnogi drugi…

Obilaskom svega navedenog, osnivanje kluba je bila neminovnost. Tako da, 4. 4. 2012. Zvanično je osnovan biciklistiĉki klub “MTB Družina”. Naši budući planovi su omasovljavanje biciklizma, prvenstveno kod dece i mladih, ali i starijih. Sve to planiramo da učinimo kroz razne prezentacije po školama, kao i edukacija o bezbednosti u saobraćaju. U planu je veliki broj rekreativnih vožnji do okolnih sela, zanimljivih prirodnih lokacija, reka i jezera kojih ima u velikom broju u bližoj okolini.

Druzina

I kad je okret pedale postao kao korak, kad se uzbrdica izjednačila sa nizbrdicom, krenuli su da rastu apetiti. Više ništa nije bilo daleko.