Od deponije do biciklisticke staze

Posle prve godine od osnivanja BK kluba „Mtb Družina“, kao ekipa(družina) rešili smo da naša priča ne ostane samo na tome da se obilaze okolna mesta i naša jednina planina u blizini Fruška gora.

Odlucili smo da nas pamte po nečemu, da uradimo nešto korisno za nas, kao za celokupnu Opštinu Indjija, i za lokalni planinarski klub Železničar od kojeg smo i očekivali najveću pomoć oko svega planiranog.

Dugo smo razmatrali šta bi to moglo da bude, i po čemu bi se razlikovali od ostalih biciklističkih klubova.Fruška gora obiluje biciklističkim stazama pa nam je na pamet palo da kao ekipa, negde, na nekoj lokaciji počnemo izgranju biciklističke staze.U prvi mah je delovalo  kao krupan zalogaj za ovako mlad klub koji je u začetku svoje biciklističke avanture.Nedaleko od planine Fruška gora na samo 10-ak km, nalaze se Čortanovci.

Čortanovci su naselje u Srbiji u opštini Inđija u Sremskom okrugu, za one koji ne znaju, Čortanovačka šuma poznata je po snimanju kultnog filma Varljivo Leto „68.Nedaleko od sela se nalazi luksuzna vila Stanković, koju je 1930. godine podigao Radenko Stanković, a danas se nalazi u državnom vlasništvu.No, nije to tema cele ove avanture, tema je biciklistička staza koje trenutno u Čortanovcima nema.

Prvi korak ka izgradnji staze bila je kupovina GPS uredjaja koji sluzi za mapiranje nepristupačnih terena kao i za ucrtavanje zamisljene biciklističke staze.Na našu sreću, kupovina uredjaja nije dugo trajala, i bio je u našim rukama!

Bili smo radoznali i odmah krenuli u šumu da isprobamo uredjaj. Tokom voznji po Čortanovačkoj šumi, u glavi smo otprilike ucrtali kuda bi staza mogla da ide.

Krenula je dugo očekivana potraga za adekvatnim terenom koji bi iskoristili za biciklističku stazu, cilj nam je bio da šuma ostane netaknuta i da sve ono što budemo radili, bude u skladu sa zakonom i očuvanjem zivotne sredine!Sve je krenulo onako kako smo i zamislili, predivni delovi šume, izvori, pogledi ka Dunavu, priroda itd.

Ali, tokom mapiranja terenja nailazimo na prvi ozbiljan problem u vidu ogromne deponije koja je njenim izgledom decenijama tu prisutna.Taj deo na kom se nalazi deponija obiluje šumom i idealan je za biciklističku stazu koju smo zamislili.Zbog njene veličine i planiranog rasčišćavanja, bilo je očigledno da će biti jako teško da to uradimo sami pa smo pomoć potražili od Opštine Inđija, Kancelarije za mlade i lokalnog planinarskog kluba Železničar. Oni su rado prihvatili ovaj ne tako prijatan posao! Zbog nepristupačnog terena, deponija je morala ručno da se očisti i bilo je nemoguće pristupiti terenskim vozilim ili kamionom.


(klikom na sliku, pogledajte šta je Družina odlučila da uradi)

559737_396401583801325_148889141_n
Nakon čišćenja deponije, usledilo je ono najbitnije za družinu a to je nastavak izgradnje same staze i njen dalji tok putevima Čortanovačke šume. U raščišćavanju šume uglavnom je učestvovala Mtb Družina a kao ispomoć na raspolaganju su nam bili planinari iz planinarskog kluba Železničar iz Inđije. Planinari su svojim iskustvom i izgradnjom stepenica na samoj stazi, nemoguće uspone učinili mogućim.Tokom zajednicke saradnje sa planinarima i mnogobrojnim zajedničkim akcijama, odlučeno je da staza bude Pešačko-Biciklistička staza.

Tokom prethodnih meseci, Družina se bavila i prikupljanjem neophodne dokumentacije za izgradnju staze u okviru NP Fruška Gora i konačno dobila sve potrebne dozvole za realizaciju projekta. Dodatno, dobijena je i saglasnost od zavoda za zaštitu životne sredine kojim je ceo projekat dobio zeleno svetlo.

Sve ovo, bilo je potrebno da bi Družina započela drugu fazu izgradnje a da za to ima sve potrebne dozvole od nadležmih institucija.

Evo kako je sve počelo…

Ucrtana staza GPS uredjajem

10147342_10152453926318887_1647248817_o

Krenuli su ozbiljni fizički poslovi u kojima su učestvovali apsolutno svi članovi Mtb Druzine

 (Klikom na sliku Detaljnije o izgradnji)

1795737_10203086287298613_888977411_n

Staza je i dalje u izgradnji i biće potrebno neko vreme da priroda učini svoje i da vremenski uslovi odrade svoj deo posla.Da bi staza bila prepoznatljiva i jedinstvena, resili smo da i markacije odradimo na nama jedinstven način. Ekipa se bacila na posao!

Ubrzo nakon markiranja staze, Planinarski klub „Zelezničar“ u sklopu svoje manifestacije „Dunavske Čarolije“ organizuju biciklističku trku, to je ujedno i prvo zvanično takmičenje na novoizgradjenoj stazi „Mtb Druzine“

Pogledajte deo atmosfere sa biciklističke trke:

Prva zvanična mtb trka u Čortanovcima